Als je haar maar goed zit…..

Blog

Je hebt het vast meegekregen in het nieuws en anders bij deze! Een aantal gemeenten verbiedt nieuwe kapsalons aan huis om zo de bestaande kapsalons te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Aan elk verhaal zitten natuurlijk 2 kanten, waar wij als ondernemerinwijk ook graag onze mening over geven.

Allereerst het standpunt van de vakorganisatie ANKO;
“De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) staat voor gelijke marktomstandigheden voor alle kappers. Aan alle kappers die zich zelfstandig willen vestigen dienen dezelfde eisen te worden gesteld, ongeacht hun omvang, plek van vestiging of diensten- en productenpakket. Alleen dan kunnen zij op gelijkwaardige basis met elkaar concurreren.”

Direct roept dit bij mij een vergelijk op met andere branches, bijvoorbeeld die van Bed&Breakfast versus Hotel, Uber versus Taxibedrijven en natuurlijk webshops versus een fysieke winkel…. Zijn gelijke marktomstandigheden nog van deze tijd? Moeten we onze energie stoppen in het krampachtig bestrijden van niet gelijkwaardige concurrentie of leggen we de focus op ons eigen onderscheidend vermogen?

Neem de B&B, heeft dit echt zoveel  overnachtingen weggesnoept van traditionele hotels of zijn mensen juist vaker buiten de deur gaan overnachten en groeit de markt door keuze. Een goed hotel moet zich wellicht opnieuw uitvinden, maar dat is ondernemen, toch?!

De echte oneerlijke concurrentie voor de kappersbranche komt vooral uit de beunhazerij en door verbieden van kapsalons aan huis, zal dit misschien alleen maar toenemen. Ons advies, ga uit van je eigen kracht, wat maakt jouw kapsalon uniek ten opzichte van geknipt worden in een huiskamer, garage of bijkeuken? En welk type klant past beter bij jou? Nogmaals, prijs is zeker niet altijd de belangrijkste reden om te kiezen voor optie A of B, ga dansen met je klant en maak er een feestje van 😉

Dus kapsalons aan huis in onze gemeente, meld je gerust aan bij ondernemerinwijk! En kapsalon eigenaren, kom maar op met die mooie ervaringen van je klant in de vorm van een review op onze site!

 

Menu